09.11.2022

Volvo predstavilo nový model EX90

Novinka prichádza ako 7-miestne SUV s obrovským dôrazom na bezpečnosť vodiča aj posádky, udržateľnosť a využitie najnovších technológií. Švédi tvrdia, že pôjde o vôbec najbezpečnejšie auto, ktoré kedy vyrobili.

obrazok

Volvo predstavením nového modelu EX90 odštartovalo novú éru svojich plne elektrických áut. Novinka prichádza ako 7-miestne SUV s obrovským dôrazom na bezpečnosť vodiča aj posádky, udržateľnosť a využitie najnovších technológií. Švédi tvrdia, že pôjde o vôbec najbezpečnejšie auto, ktoré kedy vyrobili.


Toto zameranie značka prezentovala už počas prvotných ukážok nového elektromobilu. Dnes ale došlo k oficiálneho predstaveniu, a to znamená, že sme sa dozvedeli viaceré kľúčové technické parametre.

Plne elektrické Volvo EX90 je priamym nástupcom známej spaľovacej verzie XC90, čo znamená, že ide o model postavený na samotnom vrchole ponuky. Nové Volvo stojí na elektrickej platforme SPA2, ktorú využíva napríklad aj nedávno predstavený Polestar 3.


Z pohľadu nabíjacích technológií je tu prítomná hardvérová podpora pre takzvané obojsmerné nabíjanie – V2L aj V2G, reálne to bude možné využívať len „na vybraných trhoch“. Nechýba ani podpora pre Plug & Charge. Využívaná je batéria s kapacitou 111 kWh, Volvo však neprezrádza podrobnosti o rýchlosti nabíjania.

Polestar 3 s rovnakou platformou sa pýši nabíjacím výkonom 250 kW, takže v tomto prípade by to malo byť veľmi podobné. Elektrický dojazd je podľa metodiky WLTP deklarovaný na 600 kilometrov a batéria sa z 10 na 80 % kapacity nabije za približne 30 minút.

V štandardne bude nové SUV s pohonom všetkých kolies vybavené dvojicou elektromotorov s celkovým výkonom 380 kW a krútiacim momentom 910 Nm. Informácie o zrýchlení či maximálnej rýchlosti neboli zverejnené. Ako už bolo zverejnené v rámci predošlých informácií, výrobca vyzdvihuje koeficient odporu vzduchu s hodnotou Cd 0,29.

Dominantným prvkom interiéru minimalistická prístrojová doska so 14,5-palcovou obrazovkou, kde svoje miesto našli zabudované služby od Google (Google Mapy, Google Asistent, Google Play), 5G konektivita, bezdrôtová podpora pre Apple CarPlay a Android Auto, ako aj príjemné a intuitívne rozhranie. Za zmienku stojí aj podpora OTA aktualizácií, možnosť auto odomykať a štartovať cez smartfón namiesto fyzického kľúča a vzdialené ovládanie rôznych funkcií.


Asistenčných a podporných technológií je tu celý zástup – okrem iného 16 ultrasonických senzorov, 8 kamier, 5 radarov a LiDAR so schopnosťou detekcie objektov do vzdialenosti 250 metrov.. Pripomeňme si napríklad detekciu zníženia schopností vodiča. Systém bude vodičovi zobrazovať sériu varovaní a pokiaľ sa nedostaví očakávaná reakcia, postupne zníži rýchlosť, prípadne vo vyhrotených prípadoch vozidlo automaticky odstaví a privolá pomoc. Volvo taktiež uvádza, že ide o prvé vozidlo značky hardvérovo pripravené na autonómnu jazdu.

Volvo EX90 má byť dostupné počas roka 2024, pričom výroba začne v Spojených Štátoch a Číne počas budúceho roka. Podrobnosti o dostupnosti a predajnej cene ešte len budú zverejnené



ZDROJ: mojelektromobil.sk