29.09.2022

Elektrické Volvo EX90 vám nedovolí zabudnúť dieťa v aute

VIACERO RADAROV V INTERIÉRI ZACHYTÍ AJ SUBMILIMETROVÝ POHYB. NÁSLEDNE VÁM NEDOVOLÍ ZAMKNÚŤ DIEŤA V AUTE A AKTIVUJE KLIMATIZÁCIU.

obrazok

Nové Volvo EX90 spoznáme už začiatkom novembra. Elektrický nástupca modelu XC90, ktorý sa bude predávať naďalej, sa stane najbezpečnejším Volvom v histórii. Vývojári pritom nemysleli len na dopravné nehody, ale aj na ďalšie nebezpečné situácie. Príkladom je zabudnutie dieťaťa v aute.

Podľa vládnych štatistík USA zomrelo od roku 1998 viac ako 900 detí, ktoré ostali samé v aute. "Nikto sa nerozhodne byť rozptýlený alebo unavený, ale vieme, že sa to môže stať," vysvetlila Lotta Jakobsson, hlavná technická špecialistka na prevenciu zranení vo Volve. "Všetci sme ľudia a rozptýlenie je súčasťou života. S pomocou najmodernejších technológií vás podporíme, keď nie ste práve v najlepšej forme a pomôžeme vám predísť tomu, aby ste nechtiac zabudli (v aute) členov rodiny alebo domácich miláčikov."

Volvo na detekciu osôb, alebo domácich miláčikov v aute použije radary. Namontuje ich po celej kabíne odpredu dozadu vrátane batožinového priestoru. Vďaka senzorom integrovaným v stropnej konzole, v lampičkách na čítanie v streche a v kufri auta je nový systém Volva prvým, ktorý dokáže rozpoznať submilimetrové pohyby v celom interiéri auta.

Na prítomnosť človeka v aute upozorní Volvo pri zamykaní. Pri každom pokuse o zamknutie sa aktivujú radary v interiéri, ktoré dovolia zamknúť auto len v prípade, že sa v ňom nik nenachádza. Na prítomnosť posádky následne upozorní a zároveň pre istotu aktivuje klimatizáciu pre zvýšenie komfortu, ale hlavne predídenie podchladeniu či úpalu.

Viac o novom elektrickom Volve sa dozvieme 9. novembra.

ZDROJ: auto.sk